Обрізка ягідних кущів
Обрізка ягідників не менш важлива, ніж обрізка плодових дерев. Без обрізки кущі погано формуються і загущувальну.
-
Загущення кущів (особливо у агрусу) веде до зниження кількості та якості ягід.
-
У загущеній кроні більше шкідників і хвороб, а боротьба з ними утруднена.
-
Усередині непрореженних кущів пагони і нирки не визрівають і вимерзають взимку.
Першу обрізку куща роблять перед або після посадки. У перший рік з бруньок виростають нові пагони. Слабкі з яких потрібно вирізати зовсім або вкоротити. Якщо в кущі утворилося мало пагонів, то 1-2 вкорочують, залишаючи на них по 3-4 нижніх нирки. Таким чином обрізка в перші роки після посадки служить для отримання густого добре розвиненого куща.
Надалі обрізка служить для інших цілей: попередити загущення куща, а значить і зменшення його плодоношення.
У червоної смородини і агрусу гілки плодоносять протягом 7-8 років і більше, а у чорної смородини - 4-5 років, а прикореневі пагони у кущів відростають щорічно. В одному кущі повинні бути гілки різного віку, але не більше 12-15. На зміну застарілим гілкам, які вирізають, залишають лише 4-5 однорічних пагонів.
Вирізати потрібно не тільки старі, а й слабкі, маловрожайні гілки.
Урожай наступного року закладається у чорної смородини на бічних приростах гілок, отже, чим їх більше, тим вище буде урожай. А зростання таких бічних приростів викликається обрізанням - укорочуванням однорічних прикореневих пагонів. У всіх сортів чорної смородини зрізають верхівки сильних бічних приростів до добре розвиненою нирки (на 4-5 см). Зі слабкими боковими приростами цього не роблять.
Верхівки гілок червоної і білої смородини обрізати не можна, тому що саме на них формується урожай ягід. Зрізуючи верхівки ми видаляємо майбутній урожай.
Для всіх ягідників існує основне правило обрізки: чим сильніше виросла прикоренева гілка, тим менше її вкорочують, а слабкі обрізають більше.
У загущених кущах вирізують гілки отплодоносившие, засохлі, зламані, хворі, зайві, що лежать на землі.
Старіючі кущі можна омолодити сильної обрізанням, при цьому врожайність відновлюється на кілька років. Омолоджуючу обрізку кущів проводять рано навесні, сильно проріджуючи, вирізаючи слабкі гілки дощенту, а залишені гілки в кущі вкорочують над одним з сильних бічних розгалужень. Бічні прирости теж вкорочують.
Обрізку ягідних кущів проводять рано навесні або восени. При обрізанні садовим варом не користуються.
Кущі агрусу дуже потребують обрізку, тому що вони сильно загущувальну прикореневій порослю. При обрізанні бічні прирости і сильні прикореневі пагони вкорочують на 1 / 3-1 / 4 довжини.
Дуже важливо під час обрізання старих гілок куща не залишати пеньків, а вирізати їх дощенту.