Підщепи
Багато сортів зерняткових плодових дерев ( яблуня , груша ) прищеплюються на підщепу. Підщепи бувають насінні, карликові або напівкарликові (проміжний варіант).
Залежно від обраного підщепи дерево виходить карликовим або сильнорослих, вступає в плодоношення вже на третій або на сьомий рік після посадки. Використовують і незвичайні рослини в якості підщеп .
Як насіннєвих підщеп для яблуні підходять сіянці дикої яблуні, китайки, Антонівки, Грушівки Московської, Аніса, Боровінка.
Грушу можна прищеплювати на підщепи з глоду, айви японської, горобини червоної, ірги, аронії. Щеплені на такі підщепи рослини мають свої переваги - швидко вступають в плодоношення, зимостійкі, низькорослі і недоліки - як правило, недовговічні.
Підщеп для вишні можуть служити сорти вишні Володимирській, Любская, Шубінка, Антипко, Церападус (гібрид вишні і черемхи).
Для сливи підщепи можна виростити з насіння скороспілками червоною, Тульської чорної, Ренклод колгоспного, аличі, вишні повстяної, терну, терносливи. Кісточки сливи бажано перед посадкою НЕ висушувати, а то знижується схожість.
Основною умовою успішного зрощення підщепи з привоем є їх близьке ботанічна спорідненість. Зазвичай щеплення всередині сорту і виду виявляються успішними.
Ознаки несумісності підщепи з привоем:
-
несрастаемость прищепи з підщепою
-
нетривке зрощення прищепи та підщепи і передчасна загибель рослини
-
пригнічений стан рослин, слабке зростання надземної частини, недостатнє плодоношення
-
надмірне розростання підщепи або щепи в місці щеплення
Для вирощування підщеп з насіння , необхідна їх попередня стратифікація . Тривалість стратифікації залежить від виду рослини.
підщепи | Переваги (переваги) | недоліки |
Сильнорослий насіннєвий підщепа
|
|
|
Слаборосла карликову підщепу
|
|
|
Бажані комбінації підщепи та прищепи:
підщепу | прищепа |
Аронія (чорноплідна горобина) | груша |
барбарис звичайний | магонія падуболистная |
Глід (всі види) | горобина моравська |
вишня Володимирська | вишня японська |
вишня повстяна | Персик (ранні сорти) |
вишня повстяна | Слива |
груша | Аронія (чорноплідна горобина) |
жимолость татарська | жимолость їстівна |
ірга | груша |
Слива | вишня повстяна |
Слива | алича |
смородина золотиста | аґрус |
смородина золотиста | смородина чорна |