Як правильно вибрати сорт
При виборі сортів плодових кущів і дерев для вашого саду необхідно пам'ятати, що:
-
сорт обов'язково повинен бути районирований для вашого регіону ,
-
сорт повинен бути достатньо зимостійким і морозостійким,
-
сорт повинен бути стійким до основних хвороб і шкідників,
-
сорт повинен бути достатньо врожайним,
-
рослини бувають самоплодні (для утворення плодів дереву досить пилку своїх власних квіток) і самобесплодні (для утворення плодів потрібний пилок квіток дерева іншого сорту - запилювачі, зростаючого поблизу), але практика показує, що навіть в першому випадку посаджені поруч дві рослини різних сортів (але однакових термінів цвітіння і дозрівання!) взаємовигідно впливають на урожай один одного (сорт-запильник повинен бути не далі, ніж в 15-20 м від запилюючої рослини),
-
сорт повинен бути якомога більш пізньоцвітущим, якщо велика ймовірність пошкодження поворотними весняними заморозками або, якщо сорт підходить для більш південних районів,
-
і звичайно, вибираючи сорт, ви повинні бути задоволені його смаковими якостями,
-
при розмноженні дерев і кущів насінням (кісточками) сортові ознаки материнської рослини не зберігаються,
-
при розмноженні живцями або відводками (для кущів) виходить рослина того ж сорту, що і материнська,
-
при розмноженні кореневою порослю сортові ознаки материнської рослини зберігаються лише в тому випадку, якщо воно не було щеплено на яку-небудь підщепу, адже від його коренів у вас і виросте саме та рослина, яка в якості підщепи і використовувалося,
-
сорти яблуні і груші бувають різного терміну дозрівання - оптимально вибирати по 2 сорти літніх, 2 осінніх і 2 зимових (саме останні годяться для тривалого зберігання). Літні сорти встигають в серпні і відразу годяться до вживання, більшість осінніх (встигають у вересні) і тим більше зимових (в кінці вересня-жовтні) сортів знімають з дерева в фазі технічної стиглості, при цьому плоди можуть бути ще дуже міцними і "неїстівними" . Вони придатні до вживання через деякий час - від декількох тижнів до декількох місяців (зимові сорти яблук можна зберігати до квітня-травня).