Допомога садівнику. Відповіді на наші запитання.

Цікаво знати
Статистика

Терміни дозрівання плодів і ягід

По термінах дозрівання і споживання врожаю розрізняють сорти ранні (літні), середні (осінні) і пізні (зимові).

Крім того розрізняють зрілість знімну (технічну) і споживчу (їстівну). При знімній зрілості плоди прибирають, але їстівні вони будуть лише через деякий проміжок часу. При цьому урожай дозріває під час зберігання або транспортування. Наприклад, зимові сорти яблук і груш прибирають в кінці вересня - початку жовтня, але в їжу вони придатні лише через 1-1,5 місяця після зберігання.

У літніх сортів зазвичай знімна зрілість збігається із споживчою, тобто плоди можна їсти відразу після збору врожаю.

Перетримка плодів на деревах призводить до їх обпадання і поганого зберігання. Передчасний з'їм врожаю також позначається на термінах зберігання.

Ознаки настання термінів збирання врожаю плодів і ягід в саду:

  • здорові, не пошкоджені шкідниками і хворобами плоди без впливу вітру починають опадати;

  • плоди легко відокремлюються від плодової гілочки;

  • забарвлення шкірки плодів із зеленої стає жовтою або білою;

  • кінчики насіння осінніх сортів яблук буріють;

  • пізні сорти яблук і груш знімають якомога пізніше для більш тривалого зберігання;

  • плоди вишні , сливи , аличі завжди знімають в стадії споживчої зрілості;

  • плоди для технічної переробки (варення, джеми, компоти) прибирають кілька недозрілі;

  • плоди літніх сортів знімають за 7-10 днів до їстівної зрілості, якщо необхідна їх перевезення.

 

Як правильно збирати яблука, груші та ягоди в саду

Здавалося б, збирати плоди і ягоди зовсім нескладно, тим більше, якщо знати в які терміни це робити. Однак існують певні особливості, які потрібно враховувати при збиранні врожаю в саду.

  • Плоди краще знімати в суху нежарким погоду.
  • Пошкоджені і пом'яті плоди погано зберігаються, тому потрібно бути обережним при їх зніманні.
  • Яблука і груші знімають обов'язково з плодоніжкою, в іншому випадку вони гірше зберігаються і в'януть.
  • Не можна стирати або змивати захисний восковий наліт з плодів.
  • Плодові гілочки дерев багаторічні, тому їх не можна обламувати при зборі врожаю.
  • Зняті плоди не можна кидати, струшувати з дерев або пересипати.
  • Для зняття плодів з високих гілок потрібно використовувати сходи. Лазити по деревах і наступати на гілки не рекомендується.
  • Починають збір врожаю з нижніх ярусів дерева.
  • У міру зняття плодів, підпірки з під гілок (якщо такі встановлювалися) прибирають.
  • Для зняття недоступних плодів потрібно користуватися гаками для пригинання гілок або плодос'емніка.
  • Вишню знімають, обстригаючи ножицями частину плодоніжки, а для швидкого споживання і без неї.
  • Агрус і чорну смородину обривають окремими ягодами.
  • Червону і білу смородину , аронию (чорноплідна горобина) і калину зривають кистями (можна зрізати кисті ножицями).
  • Суницю і малину збирають у міру дозрівання з плодоніжкою.
Вхід на сайт
Пошук
Матеріали
При підготовці даного проекту були використані матеріали наступних сайтів
  • sadurad.ru

  • Copyright © 2025