Терміни дозрівання плодів і ягід
По термінах дозрівання і споживання врожаю розрізняють сорти ранні (літні), середні (осінні) і пізні (зимові).
Крім того розрізняють зрілість знімну (технічну) і споживчу (їстівну). При знімній зрілості плоди прибирають, але їстівні вони будуть лише через деякий проміжок часу. При цьому урожай дозріває під час зберігання або транспортування. Наприклад, зимові сорти яблук і груш прибирають в кінці вересня - початку жовтня, але в їжу вони придатні лише через 1-1,5 місяця після зберігання.
У літніх сортів зазвичай знімна зрілість збігається із споживчою, тобто плоди можна їсти відразу після збору врожаю.
Перетримка плодів на деревах призводить до їх обпадання і поганого зберігання. Передчасний з'їм врожаю також позначається на термінах зберігання.
Ознаки настання термінів збирання врожаю плодів і ягід в саду:
-
здорові, не пошкоджені шкідниками і хворобами плоди без впливу вітру починають опадати;
-
плоди легко відокремлюються від плодової гілочки;
-
забарвлення шкірки плодів із зеленої стає жовтою або білою;
-
кінчики насіння осінніх сортів яблук буріють;
-
пізні сорти яблук і груш знімають якомога пізніше для більш тривалого зберігання;
-
плоди вишні , сливи , аличі завжди знімають в стадії споживчої зрілості;
-
плоди для технічної переробки (варення, джеми, компоти) прибирають кілька недозрілі;
-
плоди літніх сортів знімають за 7-10 днів до їстівної зрілості, якщо необхідна їх перевезення.
Як правильно збирати яблука, груші та ягоди в саду
Здавалося б, збирати плоди і ягоди зовсім нескладно, тим більше, якщо знати в які терміни це робити. Однак існують певні особливості, які потрібно враховувати при збиранні врожаю в саду.
- Плоди краще знімати в суху нежарким погоду.
- Пошкоджені і пом'яті плоди погано зберігаються, тому потрібно бути обережним при їх зніманні.
- Яблука і груші знімають обов'язково з плодоніжкою, в іншому випадку вони гірше зберігаються і в'януть.
- Не можна стирати або змивати захисний восковий наліт з плодів.
- Плодові гілочки дерев багаторічні, тому їх не можна обламувати при зборі врожаю.
- Зняті плоди не можна кидати, струшувати з дерев або пересипати.
- Для зняття плодів з високих гілок потрібно використовувати сходи. Лазити по деревах і наступати на гілки не рекомендується.
- Починають збір врожаю з нижніх ярусів дерева.
- У міру зняття плодів, підпірки з під гілок (якщо такі встановлювалися) прибирають.
- Для зняття недоступних плодів потрібно користуватися гаками для пригинання гілок або плодос'емніка.
- Вишню знімають, обстригаючи ножицями частину плодоніжки, а для швидкого споживання і без неї.
- Агрус і чорну смородину обривають окремими ягодами.
- Червону і білу смородину , аронию (чорноплідна горобина) і калину зривають кистями (можна зрізати кисті ножицями).
- Суницю і малину збирають у міру дозрівання з плодоніжкою.